© Copyright Jump-up vzw 2013, Created by Gyselinck Gerdy
Ropeskippingclub - Kortenberg
J u m p - u p vzw
J u m p - u p   v z w
Ropeskippingclub - Kortenberg
Recreatie Ropeskipping bestaan uit veel verschillende vormen. Afhankelijk van 1, 2 of meerdere skippers krijg je andere vormen. De voornaamste worden hieronder besproken.
Single rope: Een skipper springt in een single rope dat hijzelf laat draaien.
Single rope, Copyright Jump-up vzw
2 people 1: 2 skippers springen in een chinese wheel touw dat ze beide laten draaien. De skippers staan naast elkaar. De ene skipper draait met zijn linkerhand, de andere skipper met zijn rechterhand. Ofwel 1 skipper springt met een chinese wheel, waarbij de andere skipper voor de 1ste skipper springt.
2 people 1, copyright Jump-up vzw 2 people 1, copyright Jump-up vzw
Single dutch: 2 skippers staan tegenover elkaar en draaien met 1 single dutch touw. De 3de skipper springt in het touw.
Single dutch, copyright Jump-up vzw
Double dutch: 2 skippers staan tegenover elkaar en draaien alternerend met 2 double dutch touwen. De 3de skipper springt in de draaiende touwen.
Double dutch, copyright Jump-up vzw
Chinese wheel: 2 skippers staan naast elkaar. In hun rechterhand hebben ze 1 chinese wheel touw vast en in hun linkerhand een ander chinese wheel touw. De touwen zullen afwisselend draaien waardoor de 2 skippers ook op een ander moment zullen springen.
Chinese Wheel, copyright Jump-up vzw
3 wheel en meer wheel: 3 skippers staan naast elkaar. De eerste en de 2de skipper hebben eenzelfde chinese wheel touw vast in hun rechter hand. De 2de en 3de hebben eenzelfde chinese wheel touw vast in hun linker hand. De 1ste en 3de hebben een 3de chinese wheel touw vast. De twee uiterste touwen draaien afwisselend met het middelste.
3 Wheel en meer Wheel, copyright Jump-up vzw
XXL: 2 skippers staan tegenover elkaar en draaien met een XXL touw. Hierin kan een groep skippers springen.
XXL, copyright Jump-up vzw
Bloem: 5 of meer skippers vormen een kring. De skippers zijn verbonden met een chinese wheel touw. Hetzelfde aantal andere skippers springen elk in een touw.
Bloem, copyright Jump-up vzw
The box: 4 skippers vormen met 4 single dutch touwen een vierkant. 4 andere skippers springen elk in een touw.
The box, copyright Jump-up vzw
The cross (kruis): 4 skippers staan in een vierkant. De tegenoverstaande draaiers draaien met eenzelfde single dutch touw en vormen zo een X met de touwen. De 5de skipper springt in het midden van de touwen.
The cross, copyright Jump-up vzw
Umbrella: Dit is een gelijkaardige vorm van ‘the cross’, maar hierbij wordt er nog een 3de touw gevoegd. Er staan dan ook twee extra draaiers tussen de anderen om met dit 3de touw te draaien.
Umbrela, copyright Jump-up vzw
Triple dutch: 4 skippers staan in een vierkant. De overstaande (niet diagonaal) draaiers hebben een single dutch touw vast. De 2 tegenovergestelde (diagonaal) draaiers hebben ook een single dutch vast. 2 draaiers draaien nu met 1 touw en 2 draaiers met 2 touwen. Een 5de skipper kan nu van single dutch naar double dutch springen.
Triple dutch, copyright Jump-up vzw
Traveller: 4 of meer skippers staan op een rij naast elkaar. De eerste skipper heeft een chinese wheel touw vast. Om de beurt zullen de andere skippers mee in dit touw springen. Hierbij blijven de skippers zonder touw wel op een rij staan en springt de eerste skipper opzij naar de andere skippers.
Traveller, copyright Jump-up vzw
Turner involvement: Idem als double dutch, maar hierbij doen de draaiers oefeningen.
turner involvement, copyright Jump-up vzw turner involvement, copyright Jump-up vzw turner involvement, copyright Jump-up vzw
Break wheel: 4 skippers staan naast elkaar. De eerste en 3de skipper hebben een single dutch touw en de 2de en de 4de hebben een single dutch touw. De touwen zullen afwisselend draaien.
Break wheel, copyright Jump-up vzw
Rainbow: 6 skippers staan naast elkaar. De eerste en laatste skipper hebben een XXL touw vast. De 2de en 5de een single dutch. De 3de en 4de een chinese wheel touw. Alle skippers draaien samen. Iedereen, met uitzondering van de 1ste en laatste, zal ook moeten springen over de andere touwen.
Rainbow, copyright Jump-up vzw